Vitamines
Trending

Vitamine C

Vitamine C is van levensbelang

Vitamine C is een van de meest essentiële micronutriënten ter wereld. Als krachtige antioxidant ondersteunt het onder andere een gezond immuunsysteem, een gezond hart en een stralende huid.

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur of ascorbaat genoemd, is een vitamine die van groot belang is voor onze weerstand en gezondheid. Zonder deze vitamine kunnen we niet leven!
De term “vitamine” is bewust, dan wel onbewust, verkeerd gekozen, omdat dat impliceert dat we er maar weinig van nodig zouden hebben.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg, is net voldoende om geen scheurbuik (“scorbuut”) te krijgen. Maar absoluut onvoldoende om gezond te blijven!

Veel functies
Op dit moment is bekend dat Vitamine C een  onmisbare rol speelt bij maar liefst 325 processen in ons lichaam. Namelijk bij ca. 300 biochemische- en 25 hormonale processen. Eén daarvan valt in het bijzonder op.

Dat is het opbouwproces van hydroxyproline, een eiwit waaruit vele soorten steunweefsel (collageen en elastine) in ons lichaam worden opgebouwd. Zoals bijvoorbeeld peesweefsel, gewrichtskapsels, bloedvatwanden en het bindweefsel in spieren. Maar ook processen zoals de biosynthese van carnitine en neuropeptiden, en bij de regulering van genexpressie.

Functies ook waaronder:
De collageenvorming, daarmee vernieuwing van bloedvaten, het genezen van wonden, het vernieuwen van huid, de opbouw van kraakbeen, aanmaak van tandbeen en bot, enz.
Het remmen van de vorming van nitriet uit nitraat in de maag (anti-kanker).

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadigen enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar.

-Het draagt bij aan een groot aantal immuun functies, zoals het aangeboren immuunsysteem dat een   grote rol speelt in de bescherming tegen virussen.

-Het is een antihistaminicum en helpt zo allergieën te bestrijden door het blokkeren van de werking   van het lichaamseigen histamine

-Speelt een rol bij de omzetting van belangrijke neurotransmitters (zenuwoverdrachtsmoleculen)
is betrokken bij de productie van een aantal hormonen (adrenaline, noradrenaline en steroïde     hormonen)

-Onmisbaar bij de vorming van hemoglobine (rode-bloedkleurstof). Hemoglobine verzorgd het   transport van zuurstof en koolzuurgas door het bloed. Rode bloedcellen zijn voor 1/3 deel gevuld   met hemoglobine.

-Helpt belangrijke mineralen als ijzer en calcium uit de voeding op te nemen

-Werkt sterk samen met een aantal mineralen en de vitamines A en B.

-Is een natuurlijke pijnbestrijder, helpt wondgenezing te bevorderen en is een natuurlijk antibioticum

-Is belangrijk bij de behandeling van vaatziekten zoals atherosclerose (plakvorming in de vaten) en   arteriosclerose (afname van flexibiliteit van de vaatwand).

NU BESTELLEN VIA ALWARENESS KAN NU.
alwareness – (dandksolutions.eu)

 

Referentiebronnen:

  • International Biomed Res Int_Biomed Res Int. 2018; 2018: 1837634.
  • International Selected Medical Journal (SAGE) _Integr Cancer Ther. 2014 juli; 13 (4): 280-300.
  • Verenigde Staten National Medical Library (PubMed) _Acta Neurobiol Exp (Wars). 2017; 77 (4): 362-372.
  • Academic Journal of Oxford University (Oxford) _Am J Clin Nutr. 2012 mei; 95 (5): 1079-88
  • International Pharmacological Science Journal (Adv Pharmacol Sci) _Adv Pharmacol Sci.2011; 2011: 195271.
  • International Medical Science Journal (ELSEVIER) _Am Heart J. 2011 aug; 162 (2): 246-53.

NU BESTELLEN VIA ALWARENESS KAN NU.
alwareness – (dandksolutions.eu)

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button