Columns

Veranderingen

“Je bent veranderd”, tegen wie is dat nog nooit gezegd? Persoonlijk heb ik dat erg vaak gehoord, te vaak eigenlijk en niet altijd op een positieve manier. Maar eigenlijk maakt het niet uit of een verandering positief, of negatief beoordeeld wordt, veranderen doet alles en ook constant! Hoe jij een verandering ervaart, is belangrijker dan hoe anderen die verandering interpreteren.

Wat, op zich, weer helemaal niets zegt over de werkelijke ‘waarde’ van die verandering. Er is niets wat niet continue verandert op deze wereld, maar tegelijkertijd blijft alles hetzelfde. Het is maar net waarvandaan je naar die veranderingen kijkt. Elke dag is anders, maar op elke dag volgt weer een andere, dat lijkt een verandering die altijd hetzelfde blijft. Aan het strand zie je elke eb in vloed veranderen, maar die verandering is ook altijd hetzelfde.

Verandert er dan eigenlijk wel echt iets, of is een verandering weer zo’n menselijke illusie waaraan we niet voorbij kunnen kijken?

Elke dag wordt nacht en elke nacht weer dag, dat verandert elke dag, maar die verandering blijft elke dag hetzelfde. Bestaat verandering dan wel echt, of is het slechts een menselijke illusie?
Als iemand tegen je zegt dat jij veranderd bent, wat bedoelen ze daar dan mee? In welke optiek moet je die verandering dan zien? Ben je ouder geworden, of misschien wat vriendelijker, of juist wat barser? Vaak heb je daar zelf helemaal niets van gemerkt, tot die opmerking en dat is gelijk het vreemde eraan.

Wat anderen als een ‘verandering’ zien, lijkt voor jou vaak nog hetzelfde; in ieder geval had je er nog niets van gemerkt, tot je die opmerking hoorde. Die opmerking maakt dan wel dat je meteen anders gaat kijken naar jezelf! In ieder geval voor dat moment en terwijl je nadenkt over wat die ander met verandering bedoelt, verandert jouw manier van kijken naar jezelf. Dus in dat opzicht heeft juist die opmerking over verandering wat veranderd in jou.

Vreemd!
Dat ‘bewijst’ dat er niets hetzelfde kan blijven op onze wereld en alles continue verandert.
Het gezegde van een oude wijsgeer luidt: ”Je kan nooit twee keer in dezelfde rivier stappen” en dat is, op zijn Hollands gezegd; een waarheid als een koe. Alles stroomt en beweegt, in en op zichzelf.

Er kan nooit iets ‘hetzelfde’ blijven en nooit iets op dezelfde plek blijven.

Panta rhei (Grieks: πάντα ῥεῖ) is een filosofische uitspraak en gedachte die wordt toegeschreven aan de     filosoof Heraclitus en betekent ‘alles stroomt’.

Na het lezen van dit epistel ben je nog steeds dezelfde als daarvoor, toch, of niet?

Peter Sattva.

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button