Artificial Intelligence

Wetsvoorstel eenvoudige toegang tot bankgegevens door politie en justitie

Er is kritiek op het wetsvoorstel van minister Hoekstra van Financiën om politie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en bijzondere opsporingsdiensten eenvoudiger toegang tot bankgegevens te geven. Het wetsvoorstel voor de Wet verwijzingsportaal bankgegevens regelt dat er een portaal komt waar verschillende opsporingsinstanties geautomatiseerd gegevens kunnen opvragen over bankklanten.

Het opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis
Handmatig gegevens opvragen bij individuele banken is echt wat anders dan direct geautomatiseerde zoekopdrachten in de administratie van alle banken kunnen uitvoeren”, zegt Reinout Barth van Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacy. Ook stelt Barth dat de minister niet goed aangeeft waarom dit centrale digitale loket noodzakelijk is voor een brede groep opsporingsinstanties.

Vooralsnog lijkt het voorstel vooral ingegeven omdat het handiger is voor de opsporingsinstanties. Alleen het gegeven dat iets handig is, rechtvaardigt op geen enkele manier een inperking van het fundamentele recht op privacy van mensen”, zo laat hij weten. Verder is het wetsvoorstel zo geschreven dat de minister zoveel mogelijk ruimte heeft om zelf te bepalen welke gegevens opgevraagd mogen worden en wordt er niets gezegd over onafhankelijk privacy-toezicht op het systeem. Iets dat wel vereist is als er een grote inbreuk op privacy van mensen kan worden voorzien.

Privacy Barometer heeft nu een brief aan de minister gestuurd met negen aanbevelingen, zoals het onderbouwen van de noodzaak, het afbakenen van op te vragen gegevens, het creëren van onafhankelijk toezicht, een jaarlijkse rapportage en het implementeren van logging en autorisatie.

Bron: Security

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button