Artificial Intelligence

Zeg JA! tegen jezelf

Doe-het-zelf Transformatieoefening voor de maand Juli.

In de zomerse maand juli hebben de planten extra water nodig, anders drogen ze uit. Wanneer droog jij uit? Wanneer ben jij leeg en is alle energie eruit? Mensen die het moeilijk vinden om hun grenzen aan te geven, die het woord nee amper uit hun mond krijgen, die graag een helpende hand bieden –vaak ongevraagd- en klaar staan voor de ander zodra die maar een piep geeft; met name voor hen is deze oefening.

Deze mensen zijn het meest gevoelig voor Burn-out en stress gerelateerde aandoeningen. Hoe zou het zijn als je volmondig JA! tegen jezelf kan zeggen? Want los van dat je het waard bent om JA! tegen te zeggen, kan je meer voor een ander betekenen als het goed met je gaat.

Benodigdheden: klein uur tijd, pen en een vel A4 papier, een plek waar je niet gestoord wordt, 18 identieke munten, of steentjes, gedroogde boontjes of schelpen, of iets dergelijks.

Stap 1:
Ga op een rustige plek zitten. Leg het vel horizontaal en trek een lijn in het midden van boven naar beneden zodat het blad in tweeën is gedeeld. Schrijf op de linker helft drie dingen op onder elkaar waar jij veel energie van krijgt. Dingen die jou opladen en die makkelijk in je bereik liggen regelmatig kan doen. Een bepaalde sport, een roman lezen, overdag een half uur slapen, mediteren, niks doen, wandelen, schrijven, naar de sauna gaan enz.

Stap 2:
Schrijf op de rechterhelft drie dingen die je de afgelopen week extra voor anderen deed die niet te maken hebben met de ‘normale’ verplichting van het vader/moeder/verzorger/werkende mens te doen hebben. Dus de dingen die je extra voor je gezin, voor vrienden en kennissen of zelfs vreemden, en op je werk hebt gedaan. Het werk dat je voor je collega deed die het zelf niet op tijd af kreeg, de kinderen van de buurvrouw die je opving omdat zij te laat thuis kwam, je zieke moeder waar jij de boodschappen voor deed terwijl het de beurt was van je broer of zus. Dat soort dingen.

Stap 3:
Pak je 18 ‘munten’. Dit is je totale energie. Leg links bij ieder punt wat je hebt opgeschreven 1 munt als je het afgelopen week hebt gedaan. Als je het meerdere keren deed of er enorm veel energie van hebt gekregen dan kan je er twee, maximaal drie munten neer leggen. Als je het niet hebt gedaan dan leg je niks neer.

Het zelfde ga je rechts doen. Bij ieder punt leg je het aantal munten wat het je aan energie heeft gekost. Was het een kleinigheid dan leg je 1 munt neer, was het best wel een opgave dan leg je er twee. Was het eigenlijk tegen je zin in dan leg je drie munten neer.

Waarschijnlijk heb je munten over. Verdeel die over de punten waar je veel energie van kreeg of wat je juist veel heeft gekost. Kunnen verschillende punten zijn, zowel rechts als links of allemaal bij eentje, doe zoals het goed voelt voor jou.

Stap 4:
Maak de balans op. Het is een winst & verlies rekening. Hoeveel munten liggen er links en hoeveel liggen er rechts?
• Is dit in balans – Dan doe je het goed. Je zorgt voor jezelf en je kan er zijn voor de ander.
• Weegt links zwaarder dan rechts? Dan zorg je uitstekend voor jezelf en heb je misschien wel energie over om wat vaker iets voor een ander te doen of eens op te letten dat je niet teveel van een ander vraagt.
• Weegt rechts zwaarder dan links? Dan is het echt tijd voor verandering. Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 5:
Kijk weer naar het papier. Rechts weegt dus zwaarder. Dat betekent dat er meer energie uitgaat dan dat er binnenkomt. Geen mens die dit volhoudt.
Nu ga je JA! leren zeggen tegen jezelf. Welke munten ga je van rechts naar links schuiven? Je moet kiezen, hoe moeilijk dit ook is net zolang tot er negen munten rechts en negen munten links liggen. Ga bij ieder punt in gedachte na wat het ergste is dat er kan gebeuren als je nee zegt. Wat kan er gebeuren als die ander boos wordt? Zal die je verstoten? Is het levensbedreigend? Waarschijnlijk niet.

De angst voor het nee zeggen komt waarschijnlijk van dieper, van een oude gebeurtenis. Als het je echt in de weg zit kan je dit met hulp van een professional verder doorwerken. Maar dit gaat je al zeker helpen om de volgende keer als je voor een ander wil inspringen of het wordt je gevraagd even een pas op de plaats te maken. Zie dan denkbeeldig je energie winst en verlies rekening en bedenk hoe het met je balans staat. Daar baseer je je ja of nee op. Oefening baart kunst. Je zal merken dat mensen eerst even schrikken maar snel je grenzen zullen gaan respecteren.

Alwine van Heemstra

 

Wil je begeleiding van een transformatiecoach om diepgewortelde patronen te doorbreken? Zoals het stoppen met roken of verbeteren van je relatie of positiever in het leven staan? Neem dan gerust contact met me op.

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button