Wetenschap

Japanse wetenschappers dichterbij het maken van menselijke baby’s uit bloedcellen

Wetenschappers in Japan boeken de laatste tijd vooruitgang in de strijd tegen onvruchtbaarheid, en creëerden de voorloper van een menselijke eicel in een gerecht van alleen de bloedcellen van een vrouw.

Het onderzoek is een belangrijke stap in de richting van wat wetenschappers een “game-changing” technologie noemen die het potentieel heeft om de reproductie te transformeren.

De primitieve voortplantingscel die de wetenschappers hebben gemaakt, is geen volwassen ei en kan niet worden bevrucht om een ​​embryo te maken.

Maar onderzoekers hebben al eitjes gemaakt van muisstaartcellen en deze bevrucht om levensvatbare pups te produceren, het onderzoek ligt op schema zeggen externe wetenschappers om ooit menselijke ‘in vitro gametogenese’ te bereiken – een methode om eieren en sperma in een gerecht te maken.

“De succesvolle voltooiing van hetzelfde in menselijke [cellen] is gewoon een kwestie van tijd. We zijn er nog niet, maar dit kan niet worden ontkend als een spectaculaire volgende stap,” zei Eli Adashi, een voormalig decaan in de geneeskunde en biologische wetenschappen bij Brown University die niet betrokken was bij het onderzoek.

Jarenlang hebben wetenschappers gewerkt aan het benutten van het regeneratieve potentieel van stamcellen voor verschillende doeleinden, in de hoop dat ze zouden kunnen worden gebruikt voor het regenereren van de hartspier of de hersencellen verloren bij de ziekte van Parkinson.

De ontdekking van meer dan een decennium geleden dat gewone huid of bloedcellen kunnen worden geprogrammeerd in stamcellen die zich kunnen ontwikkelen tot elk soort weefsel in het lichaam, was een van de meest verleidelijke grenzen in biomedisch onderzoek.

Mitinori Saitou, een stamcelonderzoeker aan de Universiteit van Kyoto in Japan die de nieuwe studie leidde die in Science is gepubliceerd, werkt al jarenlang aan het toepassen van die benadering op eieren en zaadcellen.

In het nieuwe experiment creëerde hij stamcellen uit menselijke bloedcellen en leidde hen vervolgens om zich te ontwikkelen tot “oorspronkelijke” voortplantingscellen in een zeer vroeg stadium van de ontwikkeling van eieren.

Zijn team was in staat om de cellen vier maanden lang in leven te houden door ze in een schaal met eierstokcellen van de muis te incuberen. De cellen ontwikkelden zich tot oogonia, voorlopers van rijpe eicellen die verschijnen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

“Ik denk dat dit een belangrijke stap is, maar het is een van de vele stappen die nodig zullen zijn voordat eieren en sperma van stamcellen kunnen worden gebruikt”, zegt Henry Greely, directeur van het centrum voor recht en de biowetenschappen aan de Stanford University, en auteur van The End of Sex and the Future of Human Reproduction.

“Dit is verder dan ooit iemand met menselijke eieren, maar het is nog geen ei.”

Veel wetenschappers denken dat het een kwestie is van wanneer, niet als, wetenschappers in staat zullen zijn om een ​​volwassen ei te creëren – en daarmee komen een hoop fundamentele veiligheids– en verbijsterende ethische vragen.

Stamcelbioloog Toshi Shioda van de Harvard Medical School wees erop dat zelfs na het overwinnen van de technische uitdagingen, een grote zorg de mogelijkheid van kanker of andere ziektes zou kunnen zijn die zouden kunnen ontstaan ​​bij baby’s die van een dergelijk ei zijn gemaakt.

Als de veiligheidsvragen worden beantwoord, beginnen de maatschappelijke en ethische vragen zich te vermenigvuldigen. Kan iemand onbewust een ouder worden zonder hun toestemming, als iemand reproductieve cellen van een wangvlek creëert?

Kunnen de biologische klokken van vrouwen worden teruggedraaid of worden geëlimineerd als de noodzaak voor het oogsten van eieren eindigt? Zou het gemak van het maken van veel eieren in-vitrofertilisatie veel meer routine maken?

En kan het gemak van het maken van eieren, op hun beurt, ouders toestaan ​​om routinematig genetische ziekten uit te filteren?

Wetenschappers zeggen dat het tijd is om over die scenario’s te overleggen, het publiek voor te lichten en te praten over onoplettendheid.

Er zal een mogelijke speling zijn, nadelige acties, gemotiveerd door wie weet wat politieke, religieuze, andere overwegingen, die zou deze technologie in een staat van opschorting zetten, “zei Adashi, toevoegend dat de technologie een” game-changer “zou kunnen zijn en de grootste doorbraak in menselijke reproductie sinds IVF werd ontwikkeld.

Terwijl het onderzoek ethische vragen oproept was in-vitrofertilisatie controversieel toen het voor het eerst werd ontwikkeld.

Carolyn Johnson

http://science.sciencemag.org/content/early/2018/09/19/science.aat1674

Launch of Jun Takahashi IPS Cell Trial For Parkinson’s Disease


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16904174

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button