Wetenschap

Binnen 10 jaar zullen er baby’s in kunstmatige baarmoeders groeien

Het debat over abortus staat opnieuw centraal in de Amerikaanse politiek en het vooruitzicht van kunstmatige baarmoeders begint langzaam maar zeker een deel van het gesprek te worden, nu de technologie daadwerkelijk realiteit begint te worden. Volgens sommige experts in het veld zijn we nog maar een decennium verwijderd van dit soort technologie dat het publiek bereikt.

Dr. Carlo Bulletti, universitair hoofddocent aan de verloskunde, gynaecologie en reproductieve wetenschapsafdeling van de Yale University, heeft voorspeld dat een volledig functionerende kunstmatige baarmoeder in de komende tien jaar op medisch gebied kan worden gebruikt.

Wetenschappers noemen dit Ectogenesis,een kunstmatige zwangerschap buiten het lichaam.
Talrijke experimenten hebben dit proces met dieren getest en hebben de succespercentages van de procedure langzaam verhoogd. In de meest opmerkelijke van deze experimenten werd een voortijdig lam gedurende weken in een kunstmatige baarmoeder gehouden.

Er zijn nog steeds zorgen over hoe een dergelijke zwangerschap de gezondheid en de geestelijke ontwikkeling van de baby zal beïnvloeden, gezien het belang van binding, maar veel deskundigen beweren dat kunstmatige geboorten de toekomst zijn.

In een recent interview met Metro legde Dr. Anna Smajdor, universitair hoofddocent praktische filosofie aan de Universiteit van Oslo,uit dat hechting geestelijk kan gebeuren, maar  ze niet aangegeven of dit ontwikkelingsproblemen voor de baby zou kunnen veroorzaken.

“Er zijn veel argumenten aangevoerd over de noodzaak van draagtijd en bevalling voor binding. Hoewel het misschien waar is dat de fysieke nabijheid tussen moeder en baby het verbinden vergemakkelijkt, is het zeker niet waar dat het nodig is voor hechting. Als dat zo was, zouden vaders geen aanspraak hebben op binding met hun kinderen. Niet alleen dit, maar het wordt steeds duidelijker dat traumatische geboorten in feite de moederlijke binding belemmeren,in plaats van andersom, “zei Smajdor.

“Met de ontwikkelingen in technologie beschrijven ouders in toenemende mate de momenten van speciale bindingwanneer ze de eerste scans zien. Dus dit lijkt te impliceren dat het een visuele verbinding is die op zich als belangrijker dan als fysieke wordt beschouwd.
Ectogenese zou dit soort visuele binding eigenlijk kunnen vergemakkelijken, “voegde ze eraan toe.

In een artikel voor Wired zei techoloog Matt Chessen dat mensen in de toekomst traditionele zwangerschap onaantrekkelijk vinden.

John  Vibes

https://www.wired.com/2017/03/the-future-called-were-disgusting-and-barbaric/
https://jme.bmj.com/content/44/11/751
https://www.nature.com/articles/ncomms15112

Human babies born using an artificial womb ‘possible in a decade’

 

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button